top of page
IN EEN DONKER
Martien van Mens, Helma Veugen, Lisette van Zummeren 
in een donker.jpeg

foto Ingrid van Zummeren

In Een Donker

Martien van Mens

Helma Veugen

Lisette van Zummeren 

7.12 t/m 12.01

In een donker zijn de eerste woorden van een gedicht van Ienne Biemans (uit de dichtbundel “Ik was de zee 1989”). Dit begin van het gedicht brengt het werk samen in een multimediale opstelling in de kamers van het Albert van Abbehuis.

Helma Veugen-Peelwerk-schilderen op doek
martien.jpg
lisettevanzummeren02.jpg

“Vanuit een donker schildervlak springen lichte elementen te voorschijn. Die vinden een plaats tussen transparante en dicht geschilderde delen in een wereld die geïnspireerd is op het landschap waar zij is geboren, De Peel”.

 Helma Veugen

 

“Kleine porseleinen onderdelen vinden een plaats of geen plaats in een oneindige donkere ruimte. Er is geen boven, beneden of opzij, alles beweegt, zweeft, zoekt steeds opnieuw naar een plaats”.

Martien van Mens

 

“Een weg zoekt zich door een donker bos naar een huisje. Licht schemert in de verte. Er vertelt zich een verhaal. De sprookjesachtige bezielde kijk naar de natuur en objecten, raakt aan haar wortels”.

Lisette van Zummeren

lisette.jpg

De installatie 'de wimper van de wolf' die ik maakte naar aanleiding van het prozagedicht van Clarissa Pinkola Estés - te zien in een van de kamers van het van Abbehuis - spoorde me aan om dieper het bos in te gaan. Het werk dat van hieruit is ontstaan is gemaakt vanuit een denkbeeldig huisje in het bos en heeft me teruggevoerd naar de sprookjesachtige kijk naar de natuur en objecten zoals ik die als kind ervaarde. Het letterlijk tekenen van de silhouetten van bomen van het bos waarin ik speelde en het me verbeelden hoe het kastje in het huisje eruit zou hebben gezien, heeft me doen inzien hoe mijn werk verbonden is met mijn wortels en mijn ziel.

Poëziemiddag | 28 december | 15u00


Zaterdag 28 december 15.00 uur is er een poëziemiddag waarbij de twee dichters Ienne Biemans en Kreek Daey Ouwens zullen voorlezen uit eigen werk. De poëzie van deze dichters sluit prachtig aan op de geëxposeerde werken. 

Ienne Biemans schrijft gedichten voor kinderen. Haar bundels hebben titels als 'Ik was de Zee', 'Onder de maan' en 'Rosa en de wonderschoenen'. Ienne ontving een Zilveren Griffel en de Nienke van Hichtumprijs voor haar werk. In 2013 ontving ze een Vlag&Wimpel voor 'Waar was Hans': een verhaal over een jongetje dat van een knaloranje limonade drinkt en de weg kwijtraakt.

Kreek Daey Ouwens bracht haar jeugd door in de Limburgse mijnstreek. In haar werk roept ze op fragmentarische wijze beelden en gebeurtenissen op uit haar jeugd en haar latere leven. Kenmerkend voor haar werk zijn de vermenging van herinnering en verbeelding, de opbouw in fragmenten met veel witruimte en een sobere, slechts schijnbaar 'naïeve' stijl. Verwondering en angst, verbondenheid en isolement, liefde, dood en rouw zijn terugkerende thema's. In 2013 ontving ze de Leo Herberghs-poëzieprijs. Haar bundel De achterkant werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2009-2010.

Helma Veugen-Peelwerk-schilderen op doek

Rondleiding | 14 december | 15u00

Een intieme rondleiding langs de werken van de tentoonstelling met één van de drie kunstenaars, Helma Veugen.

De Eindhovense kunstenares noemt haar werk Peelwerk, ze schildert namelijk elke week een inmiddels half vergane boom, midden in De Groote Peel. Kunstredacteur Rob Schoonen mocht - bij hoge uitzondering - een keertje mee. Lees hier over zijn dag met de kunstenaar.

bottom of page