Foto kunstwerk Henk Visch
LE MARIAGE ARRANGÉ
de keuze van Jos van der Sommen
15.12.2024 - 12.01.2025
Met werk van
Takeshi Makishima
Els Nouwen
Mari Reijnders
Toni van Tiel
Birde Vanheerswynghels
Henk Visch
15.12.2024 16.00 Opening
Opening door Henk Visch
09.01.2025 19.30 Filmavond
Ontdek verspreid in het Huis verschillende films van o.a.William
Kentridge en Jimmie Durham uit de collectie van Huis Henk Visch
12.01.2025 15.00 Finissage
Met muziek gedraaid door Takeshi Makishima.
Als uitgangspunt voor deze tentoonstelling koos gastcurator Jos van der Sommen een beeld van de Eindhovense kunstenaar Henk Visch met als titel Le mariage arrangé. Aan dit beeld ontleende hij ook de titel van de tentoonstelling.
“Het beeld Le mariage arrangé (2021) van Henk Visch ervaar ik als een soort verlangen naar schilderen, of misschien is het wel een beeld dat wil zeggen: “ik zou graag een schilder willen zijn”. Om over dit verlangen naar schilderen door te gaan staat in iedere ruimte van het Albert van Abbehuis een beeld van Henk Visch dat mogelijk een gesprek aangaat met één of meerdere schilderijen.
Voor dit gesprek zijn vijf kunstenaars uitgenodigd, waarvan ik er vier niet persoonlijk kende. In het verleden heb ik werken van hen gezien en ze verankerden zich op mijn netvlies. Zo wordt deze tentoonstelling een gesprek tussen uiteenlopende benaderingen, verschillende beeldtaal, twee- en driedimensionaal werk, waar hopelijk een geschikte partner uit voortkomt”, aldus Jos van der Sommen.
Als je dit ‘mariage arrangé’ van Jos van der Sommen volgt op zijn natuurlijke pad, dwaal je af en maak je een omweg via persoonlijke herinneringen en de kracht van suggestie, waarbij niets is wat het lijkt en de reis even meditatief als kronkelig is.
Takeshi Makishima
hanteert een persoonlijke beeldtaal waarmee ervaringen uit het dagelijks leven en herinneringen uit het verleden in beelden worden herbouwd. Zowel speels als diepgaand. De verhouding tussen gebondenheid en vrijheid, tussen schoonheid van ongebreidelde ruimte en een vast kader zijn in zijn werk niet los van elkaar te zien. Door de vorm te veranderen, verandert de aanwezigheid van het motief en verschuiven de grenzen van de verbeelding.
Toni van Tiel
is een beeldhouwer op papier. Zijn werken zijn tweedimensionaal, maar hij bouwt zijn tekeningen op alsof de hele openbare ruimte uit het papier ontstaat. Hij creëert monumenten, fonteinen en rotondes als sculpturen in denkbeeldige openbare ruimtes. Het zijn gereduceerde sculpturen. In tekeningen hoeft de structuur niet te kloppen. Hij voelt geen noodzaak om deze sculpturen in drie dimensies te realiseren. Ze bestaan op papier en de verbeelding van de kijker doet de rest.
Els Nouwen
combineert fotorealisme met intuïtieve schilderkunstige handelingen. Het fotografische gedeelte wordt weg geschilderd of vervormt als een wantrouwende reactie op het mooie verleidende beeld. Een samenkomst van impuls, intuïtie, realisme en wantrouwen. Haar rebusachtige werken zijn complex. We zien de ontwikkeling van een narratief, maar ook het abrupt afbreken ervan. Optische illusies die de strijd aangaan met figuratieve beeldfragmenten.
Birde Verheerswynghels
In de reeks portretten van haar ‘chosen family’ onderzoekt Birde Verheerswynghels kwetsbaarheid binnen de context van queer identiteit. Grote vragen over liefde, angst, manieren van leven en relaties transformeert ze in de microkosmos van deze portretten. Het zijn mensen met wie ze een persoonlijke band heeft: unieke identiteiten die zich verbinden in de subcultuur van de queer gemeenschap. De personages in de werken zijn geen portretten in die zin dat ze naar het leven zijn gemaakt. De motieven in haar schilderijen kunnen gebaseerd zijn op foto’s, een kleur, een beweging of een gebaar.
Mari Reijnders
werkt hoofdzakelijk op een standaard portretformaat van 30 x 35 cm. Niet op doek maar op 4 mm triplex. Hij toont zijn werk in reeksen van plafond tot plint of in ruimte vullende constellaties. Zijn werk heeft geen vaste stijl of thematiek, daardoor kan hij een veelheid aan ideeën ontwikkelen die elke gewenste richting ingaan onder invloed van de omringende context.
Henk Visch
hecht grote waarde aan het creëren van een open mentale ruimte waarin zijn sculpturen gedijen. Zowel de titels als hun verschijningsvorm activeren de verbeelding bij de kijker en roepen talloze associaties met het eigen leven op. De poëtische taal van de titels verschaft geenszins de sleutel tot de werken maar zijn gelijkwaardige componenten van het visuele beeld. De taal en de beeldspraak. De mens en de dingen. De waarneming en de verbeelding.