top of page

Tijdens de Dutch design Week verkende het VPRO Medialab de toekomst van samenleven met slimme digitale systemen. De expositie bestond uit verschillende kamers die ieder een ander licht werpen op de technologie.

connect-kamer

Steeds meer huishoudelijke apparaten worden ‘slim’: ze worden verbonden aan het internet en kunnen zo informatie opslaan en uitwisselen. In deze ruimte kon je een greep uit het aanbod van bestaande smart home devices zien. Ook kon je zelf in gesprek gaan met een digital home assistant en was er een medewerker aanwezig die je alles kon vertellen over hoe de home assistent werkt.

disconnect-kamer

Als straks ook alle apparaten in je huis verbonden zijn aan het internet, waar kun je dan nog heen als je even niet ‘connected’ wil zijn? In deze ruimte zag je werken van een aantal kunstenaars die mogelijkheden verkennen om jezelf te beschermen tegen de alom aanwezige technologie of er zelfs aan te ontsnappen.

Te zien waren onder andere: 

Een fotoreeks van Robin Alysha Clemens
The Anti-drone tent van Sarah van Sonsbeeck
Signaal blokkerende kleding van Coop Himmelblau en projectkovr.

shorts

Onderdeel van de expositie waren drie korte films die allen de nabije toekomst van leven met smart devices laten zien. Zijn deze scenario’s wenselijk? De korte films zijn gemaakt door jong, aanstormend talent: MAYA (Nils en Anouk Vleugels), ALEX (Levi Verspeek en Roman Strijbos), RITA (Elly Scheele en Ivo van Aart).
De films waren te zien in het Albert van Abbehuis. Nu zijn de films ook hier zien

ELLIS

In de interactieve audiobeleving ELLIS stapte je in een toekomstbeeld waar zorg verdiend moet worden. In de rol van SomeBuddy-vrijwilliger maakte je kennis met de beginnend dementerende Ellis die dankzij slimme digitale apparaten in haar huis nog steeds zelfstandig woont. Maar kan een geautomatiseerd systeem daadwerkelijk zorg dragen? Hoe essentieel is menselijk contact voor een kwalitatieve oude dag? Met ELLIS schetste VPRO Medialab in samenwerking met Daan Colijn en oneseconds op een bijzondere en interactieve manier de toekomst van een leven met slimme digitale systemen.

https://www.vpro.nl/medialab/projecten/overzicht/home-smart-home/home-smart-home-expo.html

bottom of page