top of page

BOEKen DELEN

anthopology of Anthon Beeke

17 okt - 31 dec 2020

Dinsdag tm zondag 11.00-17.00 uur

 

Een collectie boeken vertelt verschillende verhalen over zijn verzamelaar, door de lagen informatie die elkaar kruisbestuiven. Hoe kijkt de boekengek naar de wereld en welke maatschappelijke en culturele gebeurtenissen vinden we terug in de keuzes van de boeken. Hoe verhoudt het oeuvre van de creatieve verzamelaar zich tot de collectie? Waar kwamen kennis en inspiratie vandaan?

Steeds meer informatie is te vinden op het internet, daardoor doen meer mensen hun boekencollecties rigoureus weg. Dat geldt ook voor bekende creatieve Nederlanders. Hoe kunnen we die persoonlijke boekencollecties bewaren en delen? Kunnen we dit stuk cultuur behouden?

Lidewij Edelkoort, de levenspartner van Anthon Beeke, wil dat zijn verzameling en zijn liefde voor boeken gedeeld wordt met het hele land. Zijn boeken vertellen het verhaal over hem als jarenlange verzamelaar van boekwerken die hem inspireerden, ontspanden of vervoerden. Het zijn boeken met als onderwerpen grafisch ontwerp, cultuur, fotografie, typografie, jazz, erotiek en gewoon ook leuke boekjes. Speels, ondeugend en uitdagend.

Tijdens de tentoonstelling ontwikkeld door Lidewij Edelkoort en Charlotte Grün wordt de boekencollectie van Anthon Beeke getoond aan het publiek. De bezoeker kan struinen door de speciaal ontworpen kasten en zich in thema kamers laten onderdompelen. De rode erotische kaften, de boeken in kartonnen doosjes, de groene illustraties van huis en tuin, en de witte dummies die nog wachten op een doel….er is genoeg om een dagdeel te studeren. De boekencollectie blijft hier tot het einde van het jaar en gaat dan langs openbare bibliotheken reizen. Daar zal de collectie het startpunt zijn voor een inspirerend programma.

Alle regels en maatregelen ivm de Covid-19 pandemie worden strikt in acht genomen. Door het inspirerende ruime huis is het mogelijk om je te isoleren, een prachtige plek om de lock-down zin te geven.

 

 

mede mogelijk gemaakt door

BOEKenDELEN_Persbericht.jpg
bottom of page